Er zijn erg veel verschillende recepten op het internet te vinden. Zo zijn er ook gerechten waarbij je de varkenshaas oven bakt. Je loopt zo minder risico dat het vlees smaak verliest of te droog wordt. Als je varkenshaas in de oven doet, kun je er zelf voor kiezen hoe gaar je het vlees wilt hebben. De oven moet op 160 – 180 graden voorverwarmen en je kunt onderstaande tijden aanhouden:
– rood (12 minuten)
– rosé (15-20 minuten)
– doorbakken (20-30 minuten)

Dit zijn slechts richtlijnen, want je moet de varkenshaas altijd blijven controleren. Als het vlees dikker is, zal het bijvoorbeeld langer in de oven moeten bakken. Zorg ervoor dat de varkenshaas niet te lang bakt en dus niet taai wordt. Om het vlees extra mals te maken, kun je er een klontje roomboter op leggen. Het is aan te raden om het varkensvlees in een schaal te bakken.

varkenshaas oven

Combineren?
Het duurt dus wel even voordat varkenshaas uit de oven gehaald kan worden. Je kunt er daarom voor kiezen om de oven en varkenshaas bakken in de pan te combineren. Zo kun je sneller van het vlees genieten, maar daarnaast zorgt het voor wat variatie. De smaak zal namelijk anders zijn dan alleen varkenshaas uit de oven.

Zorg dat je een grote koekenpan hebt, zodat je meerdere stukken vlees naast elkaar kan leggen. Doe boter en/of olijfolie in de pan en schroei de varkenshaasjes op hoog vuur dicht. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Het voordeel van dichtschroeien is dat de sappen erin blijven en de varkenshaas lekker mals is. Vervolgens moet het vlees nog 10 minuten in de oven. Het is slim om de oven voor te verwarmen op 180 graden.

This article has 10 comments

 1. gerda Reply

  de varkenshaas met wortel selderij en verdere groentes erbij die al zelf smaak hebben en dat na het bakken, ongeveer een 15 minuten in de oven en de varkenshaas is lekker smaakvol door al de groente die mee smoren

 2. Wouter Reply

  Ik doe meestal 15 min op 200 Gr op een haas van 3 ons , even insmeren met mosterd en omwikkelen met rauwe hammmmmmmmmm

 3. kaat Reply

  Varkenshaas net niet helemaal doorsnijden dan insmeren aan de binnenkant met kruidenboter of heksenjacht daar ontbijtspek over en weer dichtklappen
  Buitenkant beetje zouten wikkelen in ontbijtspek
  Eet smakelijk

 4. Rita Reply

  Varkenshaas binnenin kruiden dan met mosterd bestrijken, schelletje kaas ertussen dicht binden met ontbijtspek of rauwe ham omwikkelen. Bakken in pan of oven heerlijk met prinsessen boontjes.

 5. Hanneke Reply

  Beste mensen,
  Ik wil met de kerst voor 100 personen (ouderen) varkenshaasmedaillons maken. Kan ik de haasjes
  aanbraden in de ochtend en dan afbakken in de oven ? Hoelang op 180 graden? Daarna rusten ,snijden uitserveren met champignonsaus.
  Hoeveel haasjes nodig?
  Heeft iemand nog andere tips?

 6. Margaretha Reply

  Een vraagje voor Kaat. …over de varkenshaas met kruidenboter aan de binnenkant …hoelang en op hoeveel graden moet de varkenshaas de oven in….

 7. Ray Reply

  Hanneke, das wel ff een kookuitdaging. Heb je een proffesionele keuken tot je beschikking? Je kunt de haasjes goed aanbraden waarna je ze in de oven kunt afbakken. Ik zou een halve haas pp rekenen . Verder de haasjes in braadsleden afbakken op 160 gr in de oven tot kerntemp 52gr. Evt groente en specerijen in de braadslede erbij naar wens. Succes!

 8. Martine Reply

  Ik heb het volgende recept voor kerst in gedachten:
  Varkenshaas doorsnijden, peper/zout en kruidenboter. Dichtklappen en insmeren met grove mosterd. Daarna in ontbijtspek rollen en in de oven.

  Moet ik hem voor het rollen (dus na het insmeren) nog voorbakken? Of gewoon zo direct in de oven?
  Is na het marineren met mosterd nog rusttijd gewenst ivm intrekken smaken?
  En hoe lang in de oven? 15min 180gr? Of ander advies met kerntemperatuur voor rosé resultaat?
  Alvast dank voor de hulp!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *