Varkenshaas Bakken: Tips + Recepten

Laatst bijgewerkt: 
november 24, 2022
varkenshaas
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Je zult niet de eerste zijn die zich afvraagt of varkenshaas van een varken of haas afkomstig is. Varkenshaas is echter alleen onderdeel van een varken. Men zegt dat deze benaming een verwijzing is naar de vorm, want die zou enigszins aan een haas doen denken.

Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier, die zich in de rug van het varken bevindt. Je kunt het vinden naast het varkensribstuk, waarvan karbonade en spareribs worden gemaakt. Varkenshaas is niet overal even groot, want het is een schuin toelopend stuk vlees. De malse spier bestaat dus uit een dik gedeelte (kop) en een dunner uiteinde.

De varkenshaas is veruit het zachtste en lekkerste deel van een varken. Er zijn veel verschillende gerechten die met varkensvlees worden bereid. Vaak wordt dit vleesproduct op smaak gebracht met kruiden, druiven- of champignonsaus. In restaurants kun je varkenshaas gerechten op de menukaart terug vinden. Dit varkensvlees is echter ook in de supermarkt of bij de slager te verkrijgen.

Wat kost varkenshaas?

De kop van de varkenshaas wordt vaak voor saté gebruikt, waardoor deze het goedkoopst is. Het middelste stuk vlees is het prijzigst, want dit deel kun je vaak in restaurants terugvinden. De prijzen van varkenshaas in een restaurant zijn moeilijk te beoordelen. Elke horeca-eigenaar zal waarschijnlijk een andere prijs hanteren. Er is daarom gekeken naar de prijzen bij de supermarkt. Het vlees is in (bijna) elke supermarkt te vinden.

Je zult dit malse vlees tegen komen bij de Albert Heijn, maar ook bij de Jumbo. Daarnaast kun je terecht bij een (keur)slager. Deze is waarschijnlijk wel iets duurder. Slagers staan bekend om kwaliteitsvlees, waardoor er een hogere prijs wordt gehanteerd. Voor 500g varkenshaas betaal je gemiddeld €7,50. Dit is slechts een ruwe schatting, gebaseerd op een momentopname. Bij de Jumbo kost het vlees net zo duur.

Hoe kun je varkenshaas het beste bereiden?

Varkenshaas wordt vaak bij een feestelijke gelegenheid geserveerd. Het wordt niet dagelijks gegeten zoals dat bij gehakt of kip wel het geval is. Varkenshaas is luxer vlees en je zou het met een stukje biefstuk kunnen vergelijken. Er bestaan echter toch veel recepten die varkenshaas bevatten.

Het vlees is lekker mals en smaakt heerlijk in combinatie met kruiden of een roomsaus. Op deze website zijn veel verschillende recepten terug te vinden. Je zult merken dat varkenshaas bereiden op verschillende manieren mogelijk is.

Varkenshaas bereiden kan op de volgende manieren:

Varkenshaas marineren

Dit vleesproduct smaakt al heerlijk, maar je kunt nog extra smaak toevoegen. Bij varkenshaas marineren zorg je ervoor dat het vlees anders gaat smaken. Het doel van marineren is om vlees zachter/malser te maken en/of een smaak toe te voegen. Een marinade is vaak een vloeistof (wijn of water met azijn) met daarin verse kruiden. Je kunt de varkenshaas hier even in laten liggen, zodat deze smaak in het weefsel kan trekken.

Je kunt bijvoorbeeld ook de varkenshaas in lengterichting doormidden snijden. Strooi peper en zout erop en wrijf het vlees vervolgens in met jam. Je kunt het varkensvlees eventueel nog inwikkelen met een plak kaas of ontbijtspek. Dit is een alternatieve manier van varkenshaas marineren.

Varkenshaas bakken

Als je het vlees niet in de oven wilt doen, kun je de varkenshaas bakken. Het ligt aan de grootte hoe lang het vlees in de pan moet blijven. Als het recept dit toelaat, is het aan te raden om het in kleinere stukjes te snijden. Het varkenshaas bakken duurt dan korter, omdat de lekkernij eerder gaar zal zijn. Als je het varkensvlees te lang laat bakken, is de malsheid er vanaf en wordt het taai. Het is dus van essentieel belang dat je de varkenshaas regelmatig controleert.

Varkenshaas is daarnaast niet overal van dezelfde grootte, want het is een schuin toelopend stuk vlees. De ene kant heeft daarom een langere garing nodig dan de andere. Dit kan tot problemen leiden, maar gelukkig is er een simpele oplossing voor. Je kunt het stuk vlees insnijden en open klappen, zodat deze overal even dik is. (zie afbeelding) Zo zal het varkenshaas bakken een stuk beter gaan en zal het vlees zijn malsheid behouden.

Hoelang varkenshaas bakken?

De tijd dat een varkenshaas bakken, is afhankelijk van de grootte van het vlees. Als je het in kleinere stukken snijdt, kan 5 minuten bakken al voldoen. Wil je het vlees één geheel laten, dan zal de varkenshaas al gauw 10 tot 15 minuten moeten bakken. Laat na de het varkenshaas bereiden het vlees ongeveer 5 minuten onder aluminiumfolie rusten. Daarna zal het vlees makkelijker aan te snijden zijn.

Tip: Laat het vlees tijdens het varkenshaas bakken gewoon rusten. Ga niet met de pan schuiven, want dan duurt het bakken langer. Als de onderkant loskomt van de pan, is het tijd om de varkenshaas om te draaien.

Is varkenshaas gezond?

Er zijn vleessoorten die erom bekend staan dat ze gezond zijn. Wit vlees zoals kalkoenfilet en kip zijn dan ook erg mager. Varkenshaas is minder gezond dan kip, maar bevat nog steeds weinig vetten. Let er wel op hoe je het klaarmaakt.

Door het gebruik van olie of een saus wordt het gerecht al minder gezond. Het is daarom beter om varkenshaas in de oven te doen en het gerecht met frisse kruiden te bereiden.

Dit stukje varkensvlees bevat overigens wel veel eiwitten. Voor een gerecht wordt vaak 125 tot 150 gram varkenshaas per persoon gebruikt.

Varkenshaas recepten

Hieronder vind je een lijstje met de beste varkenshaas gerechten. Met deze recepten kun je voor elk gelegenheid wel een goed stukje vlees op tafel zetten.

Varkenshaas met Stroganoffsaus
Varkenshaas uit de oven
Varkenshaasjes met spek uit de oven
Gevulde varkenshaas met brie
Varkenshaas in roomsaus
Varkenshaas saté in pan
Varkenshaas slowcooker

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 3, 2022
Cholesterol verlagen met kruiden: is dat mogelijk?

In Nederland kampen zo’n 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Ziekten aan het hart en de bloedvaten staan in […]

juni 5, 2022
Welke soorten sushi zijn er?

Wij kennen maar een aantal varianten van sushi. Je hebt vast wel eens sushi gezien in een restaurant, misschien wel […]

mei 29, 2022
Wat is Monchou? Zo kun je het vervangen

Monchou is een heerlijk verse roomkaas, een ingrediënt dat in veel verschillende recepten wordt gebruikt. Het is een productnaam van […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling