Als je het vlees niet in de oven wilt doen, kun je de varkenshaas bakken. Het ligt aan de grootte hoe lang het vlees in de pan moet blijven. Als het recept dit toelaat, is het aan te raden om het in kleinere stukjes te snijden. Het varkenshaas bakken duurt dan korter, omdat de lekkernij eerder gaar zal zijn. Als je het varkensvlees te lang laat bakken, is de malsheid er vanaf en wordt het taai. Het is dus van essentieel belang dat je de varkenshaas regelmatig controleert.

varkenshaas opengesnedenVarkenshaas is daarnaast niet overal van dezelfde grootte, want het is een schuin toelopend stuk vlees. De ene kant heeft daarom een langere garing nodig dan de andere. Dit kan tot problemen leiden, maar gelukkig is er een simpele oplossing voor. Je kunt het stuk vlees insnijden en open klappen, zodat deze overal even dik is. (zie afbeelding) Zo zal het varkenshaas bakken een stuk beter gaan en zal het vlees zijn malsheid behouden.

Hoelang varkenshaas bakken?

De tijd dat een varkenshaas bakken, is afhankelijk van de grootte van het vlees. Als je het in kleinere stukken snijdt, kan 5 minuten bakken al voldoen. Wil je het vlees één geheel laten, dan zal de varkenshaas al gauw 10 tot 15 minuten moeten bakken. Laat na de het varkenshaas bereiden het vlees ongeveer 5 minuten onder aluminiumfolie rusten. Daarna zal het vlees makkelijker aan te snijden zijn.

Tip: Laat het vlees tijdens het varkenshaas bakken gewoon rusten. Ga niet met de pan schuiven, want dan duurt het bakken langer. Als de onderkant loskomt van de pan, is het tijd om de varkenshaas om te draaien.

This article has 21 comments

 1. F.Niesten Reply

  het bereiden van een varkenshaasje van 500 gram als ik een varkenshaasje bakt of het is te droog of niet gaar wie kan mij daar mee helpen

  • Marcel Reply

   beter laat dan nooit: gebruik een braadpan met een deksel er op als je varkenshaasjes bakt, de warmte blijft dan mooi rondom het vlees en gaart ook vele malen beter.

 2. Michiel Visser Reply

  Wat je het beste kan doen:
  Oven voor verwarmen op 100 graden, niet heter!
  Verhit boter in een koekenpan, en schroei de varkenshaas rondom dicht met een mooie bruine kleur. niet te lang door bakken, echt alleen dichtschroeien met een mooi bruin kleurtje!
  Pak nu een ovenschaal, en leg de varkenshaasjes er in, en dek deze af met aluminiumfolie.
  Zet de schaal 30 minuten in de oven en je hebt een heerlijk mals roze varkenshaas.

  • Ineke van Dulmen Reply

   Voor het eerst zo geprobeerd. Perfect! Hij was overheerlijk. Bedankt voor de tip.

 3. guido Reply

  Euh, Perry,

  Ik weet het niet zeker.
  Maar als je de oven moet voor verwarmen op 100 graden.
  Ga ik er gevoeglijk vanuit dat het varkens haasje ook op 100 graden afgebakken dient te worden.

  Ik weet niet of dat zo is. Ik wil het morgen (28-1) gaan proberen.

 4. Ikke Reply

  Als het nog rosé of rauw achtig is, is dig schadelijk? En kan je er voedselvergiftiging van krijgen. Ik had een paar stukjes gegeten en kreeg zo’n buikpijn en moest meteen naar het toilet😔

  • Wouter Reply

   Nee, het meeste vlees is rose juist het lekkerste. Zo ook hamburgers; bak niet te lang. Rose geniet doorgaans de voorkeur. Lam, vis, rund, varkensvlees gelijk. Of naar smaak natuurlijk!

   • rew Reply

    Wouter, Ikke,
    Varkensvlees is anders dan rundvlees. Van (te) rauw varkensvlees kan je ziek worden. Van goed rundvlees, officieel niet. Natuurlijk niet te lang te warm bewaren etc etc. Verder is het officieel zo dat vooral de buitenkant risico loopt om ziektekiemen op te lopen. Vandaar dat gemalen rundvlees ook eigenlijk niet rauw gegeten dient te worden.
    Tegen dit soort regels wordt wel gezondgd. Wouter eet z’n hamburger rauw van binnen. Jij en ik vinden een niet-doorbakken varkenshaas lekker. Vaak gaat het goed…. Soms niet.

 5. Henk de Graaf Reply

  Michiel. dat is een perfecte tip, heb het meteen uitgeprobeerd zo, het haasje was boterzacht en mals. Ik had het eerst ingesneden, en opengeklapt, zodat het vlees bijna overal dezelfde dikte heeft en daarna aangebraden in de pan en daarna zoals jij dat hebt beschreven. Ikheb het nog nooit zo lekker mals gemaakt. bedankt voor de tip

 6. Chris Reply

  Ook zonder opensnijden lukte het prima op de manier van Michiel. Aangebraden, kruiden tijdens het braden, in de schaal, de eigen jus eroverheen, folie. over de schaal, goed laten aansluiten. Halfuurtje was precies goed.

 7. Marije Reply

  Dank je wel Michiel voor je zeer bruikbare tip!! Ik heb het gedaan zoals je hebt geadviseerd. In de lengte opengesneden, dichtgeschroeid en op 100 graden een half uur in de voorverwarmde oven. De varkenshaas was zo zacht als verse boter. Mijn man was helemaal enthousiast. Ik heb geen twijfels meer om varkenshaas te kopen na deze geslaagde bereiding.

 8. johan Reply

  ik denk dat het recept van michiel kan worden verbeterd door het vlees eerst te garen in de oven, en dan pas kort in een pan met hete boter te bruinen.

  het ‘dichtschroeien’ van het vlees is namelijk een fabeltje: het uitgedroogde vlees laat meer vocht door dan vers vlees (fide harold mcgee, ‘the science and lore of the kitchen’).

  het bruinen van het vlees in hete boter heeft echter wel een functie: het geeft de buitenlaag van het vlees veel extra smaak door de maillard-reactie. en het geeft het vlees ook een meer appetijtelijke kleur.

  dus eerst in de oven, en dan kort in de pan met hete boter.

  als de binnenkant van het stuk vlees 65º heeft bereikt (te controleren met een naaldthermometer) zou het vlees optimaal gaar en veilig moeten zijn.

  ik probeer het een dezer dagen, en hou jullie op de hoogte.

 9. johan Reply

  ik heb zoals beloofd de bereidingswijze van michiel omgedraaid, en het vlees is inderdaad nog sappiger. dus:

  – het koude vlees in een ovenbestendige kookpot doen. overgieten met geparfumeerde olijfolie en de olie met een keukenpenseel goed verdelen, ook op de zijkanten. pezo en muskaatnoot erop volgens smaak.

  – het vlees omdraaien en ook die zijde zoals hierboven behandelen.

  – de oven voorverwarmen op 100º. (ondertussen marineert het vlees even in ded olie.)

  – de kookpot (met deksel erop) in de oven zetten gedurende 30 minuten.

  – kookpot uit de oven halen en op hoog vuur in enkele minuten alle zijden mooi aanbraden. let op, dit gaat sneller dan met koud vlees !

  smakelijk !

 10. Silvia Reply

  Meteen geprobeerd en met het gezin ervan gesmuld! Zo mals! Nu voor tweede keer in de oven. Kijken of het weer lukt!

 11. Rinus Reply

  Niks in de oven . Een goed varkenshaasje laat je eerst buiten de koelkast op kamer temperatuur komen . Dan een hete pan met boter en in een minuut of 10-15 prachtig bruin bakken . Even 10-15 onder het Alu folie laten rusten voor het aansnijden en hij is perfect!! Dit bewijst de eenvoud van het koken maar weer eens ” less is more” minder handelingen en een perfect resultaat .

 12. Carola Reply

  Hi Rinus ,

  Ik las gisteren je tip want ik had weer een varkenshaasje gehaald ( was de vorige 3 keer compleet mislukt , in de oven geweest ) .
  Het werkte perfect !!
  Na het op temperatuur komen heb ik hem voor het bakken nog even door de kruiden gerold en wat je al zei in 12 minuten was ie klaar!

  Echt bedankt , het is zo makelijk op deze wijze dit kan nooit meer mis gaan

 13. Esther Reply

  Hoe lang moet je het vlees buiten de oven laten rusten ? En maximaal hoe lang mag het zonder dat het droog word ? Ik ben hiermee nl iets te vroeg begonnen en het vlees is al in moten gesneden .. Nu Ben ik bang dat het te droog word als ik nog een uurtje wacht, klopt dat?
  Alvast bedankt !

 14. Ineke Buist Reply

  Hoeveel krimpt een varkenshaasje na het bereiden? In ons gewicht? Ik heb er 2 van 4 pons per stuk

 15. marjolein Reply

  Heerlijke varkenshaasjes gegeten dankzij Rinus! echt toppie recept bedankt!

 16. Ciska Reply

  Michiel nog bedankt voor het recept.eerste kerstdag klaar gemaakt wat heerlijke. Gasten waren zeer complimenteren. Super 👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *